En konferens om kommunikation

I detta inlägg pratar vi om kommunikation på arbetsplatsen och ser hur till exempel Nacka kommun har jobbat för att förbättra denna mellan medarbetarna samtidigt som fler ska trivas på jobbet och då även göra ett bättre jobb för allmänheten.

affärskollegor möteEnligt en artikel i SvD är det nästan lika bra att hålla årets konferens utomlands, eftersom det både blivit enklare och billigare att flyga. Men allt fler väljer faktiskt att hålla konferensen på närmare håll, inte minst i Stockholms skärgård – exempelvis på Villa Sandudden på Ingarö. Varför ta sig ut till en flygplats och sedan hela vägen till ett annat land, när du hur enkelt och praktiskt som helst kan få en underbar konferensvistelse på så nära håll som i skärgården?

Vad ska man då beta av på konferensen? Kanske kan det vara bra att försöka skapa förutsättningar för kommunikation. Detta är något som man tagit tillvara på Nacka Kommun, där ett flexibelt aktivitetskontor är det nya och framgångsrika konceptet. Detta sägs skapa många fler kontaktytor och dessutom närhet mellan medarbetarna. Även så visar det sig att sjukantalet, det vill säga antalet sjukskrivningar, har minskat. Nu kan inte tjänstemän längre sitta och trycka på sina egna kontor utan istället jobbar man mer digitalt och uppmanas att finna den plats på arbetsplatsen där man mest optimalt kan jobba och få mest gjort. För vissa är det bland sina arbetskamrater på flexibla platser och för andra är det att jobba mer avsides, kanske hemifrån.

Ett framgångsrikt koncept

En annan sak som går att göra för att förbättra kommunikationen på arbetsplatsen är att ledarskapet ska kunna hålla dialog med medarbetarna för att kunna analysera både marknad och intressenter. Det skrivs det om i VFVärmlands Folkblad. Det gäller alltså att kunna formulera visioner och strategier för att skapa trygghet, delaktighet och engagemang, både externt och internt, för omvärlden och för organisationen. Det kanske låter som en hel radda modeord men det har visat sin vara en stor framgångsfaktor.