Hårdare arbetsmarknad för frilansare

Att vara frilans och med det även sin egen chef är något som blir allt mer populärt. Men det råder en mycket hårdare arbetsmarknad och ibland kan det som frilans vara svårt att få ihop det. 

3167021-good-better-best-signpost-representing-ratings-and-improvementsEnligt Journalistförbundet så har det blivit allt svårare för frilansande journalister och enligt en rapport så är 14,5 % av deras medlemmar frilansande skriver Dagensmedia.se. Vad detta är, är att det är en ökning från 12 procent, och även en ökning som man tror kommer att stiga ännu mer. Trenden lutar åt att allt fler journalister blir frilans eller att man inte få en fast anställning utan enbart måste jobba på vikariat, vilket ger en otrygghet.

15000 kronor eller mindre

I enkäten som Journalistförbundet gått ut med uppger hälften av dem som blivit tillfrågade att de får ut mindre än 15000 kronor. Häften av dessa sätter av till pensionen och de andra känner att det har de inte råd med. Tyvärr uppger de även att de anser att vid förhandlingar så har de inget att säga till om. Vad detta leder till är att man som frilansare måste komplettera med andra jobb för att få livet att gå runt och att gå ihop. Advisa har samlat ett tjugotal banker så man ska kunna jämföra, och om man har det tight ekonomiskt så är detta en mycket bra lösning för att man ska kunna få bättre koll samt veta att man har en mycket bra deal.

Dock är det stor skillnad på olika frilansjobb, för om man frilansar som reklamskribent kan man få otroligt mycket i betalning och man jobbar upp ett nätverk som betyder att man kan få många öppningar till att jobba otroligt mycket och att kunna fakturera bra. Känner man att man får det tufft och att det känns som om branschen inte är rättvis så ska man tänka på följande: