missen från CSN

Att låna pengar för sina studier från CSN är något som otroligt många svenskar går och som många ser som en självklarhet. Nu har dock Central Studiestödsnämnden hamnat i blåsväder genom att tusentals felaktiga årsbesked samt studieskulder hamnat fel. Vad de skyller på? – ett systemfel!

4246396-paying-with-a-banknoteAllt fler människor väljer att ta privatlån för att kunna leva det liv man vill leva, exempelvis kunna köpa sin egna bostad. Lika självklart är det att som student välja att låna pengar av CSN, Centrala Studiestödsnämnden. Som student tänker man inte så mycket på framtiden och dessa avbetalningar utan vill ha ett så ekonomiskt enkelt liv som möjligt under sin studietid. För sen när man är klar får man förhoppningsvis ett bra jobb där man kan betala av sina skulder. CSN brukar inte synas så mycket men nu går det att läsa att de hamnat i blåsväder då det skickats ut över tusen felaktiga årsbesked och studieskulder.

Skrämda människor

“Det är skrämmande, då allt som man behöver för att göra en id-kapning finns där”

Citatet kommer från en person som tidningen Allehanda kontaktat och vad man kan märka är att många människor mår dåligt och är rädda för att deras uppgifter har kommit i fel händer. Om man tror att man blivit drabbad är det bra att så fort som möjligt kontakta CSN för att de ska vidta åtgärder, men kanske bör alla som har lån kolla över sina uppgifter. När CSN märkte att nästa 3000 personer blivit drabbade så drog de i bromsen och började vidta åtgärder. De hävdar att det handlar om ett systemfel då de efter årsskiftet börjat använda sig av tjänsten “mina meddelanden”. Besluten som blivit felaktiga har skickats digitalt till personers brevlådor skriver tidningen Expressen. Nu börjar ett gediget räddningsarbete.